Ljubljana, Slovenia

Sää tänään

10°C

Sää tänään ja 5 vrk ennuste

16.10.

13°C

17.10.

15°C

18.10.

16°C

19.10.

16°C

Säätiedot tarjoaa OpenWeatherMap Sulje

Luonnonkaunis Slovenia 6 pv **UUTUUS 2019**

Slovenia on monelle tuntematon kohde ja sitä pidetään yhtenä Euroopan tarkimmin varjelluista salaisuuksista. Pieni maa on yhdistelmä upeaa luontoa; järvi-, meri- ja vuoristomaisemia, pieniä historiallisia kaupunkeja ja kaunista vanhaa arkkitehtuuria. Tällä matkalla vierailemme mm. Postojnan tippukiviluolissa, Bled-järven upeissa maisemissa sekä tutustumme viehättävään pääkaupunki Ljubljanaan, rannikkokaupunkiin Piraniin, kauniiseen Mariboriin, ja tutustumme Slovenian historiaan ja nykypäivään slovenialaista ruoka- ja juomakulttuuria unohtamatta. Lue lisää matkaohjelmasta ja tule mukaan kattavalle kiertomatkallemme Sloveniaan!

Ljubljana

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on sympaattinen kaupunki, jolla on pikkukaupungin viehätys. Ljubljanica-joen varrella sijaitsevan vehreän kaupungin keskus on Prešernov trg -aukio, josta  lähtevät kolme vierekkäistä siltaa joen yli vanhaankaupunkiin. Keskusta ja vanhakaupunki levittäytyvät joen molemmin puolin, ja kahviloiden reunustamia rantakatuja pitkin on mukava kävellä ja nauttia kaupungin tunnelmasta. Ljubljana kaduilla ja aukioilla kuulee usein elävää musiikkia, ja markkinapäivinä aukiot täyttyvät torikojuista ja tunnelma on mukavan eläväinen. Kun jalat väsyvät, kannattaa astua jokilaivaan. Jokiristeilyllä voi ihailla kaupunkia ja kauniita siltoja aivan uudesta näkökulmasta. 

Ljubljanaa vartioi Ljubljanan linna, joka sijaitsee kukkulalla kaupungin yläpuolella. Linnalta on kauniit näkymät vuoristoon ja kaupungin ylle. Matkan aikana majoitumme Ljubljanassa 4 yötä ja tutustumme kaupunkiin sekä linnaan opastetulla kierroksella. Aikaa jää myös omatoimiseen kiertelyyn ja ostoksille.

Bled

Bledin tärkein nähtävyys on upea luonto. Noin tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta sijaitsevan Bled -järven maisema on kuin postikortista. Järven ympärillä kohoavat Alpit, rauhallinen järvimaisema ja kukkulalla komeileva Bledin linna saavat mielen lepäämään. Pienellä saarella Bled-järven keskellä sijaitseva barokkityylinen kirkko on mielenkiintoinen lisä kauniiseen maisemaan. Nautimme Bledin maisemista tekemällä veneretken perinteisillä puisilla Pletna-veneillä ja vierailemme niin Bledin kirkossa kuin Bledin linnassakin.

Bohinj -järvi ja Vogel -vuori

Bohinj on Slovenian suurin järvi, joka sijaitsee Bohinjin kunnassa lähellä Triglavin kansallispuistoa. Bohinj-järvi tunnetaan erityisesti kristallinkirkkaasta vedestään ja alppimaisemistaan. Saamme ihailla rauhallista järvi- ja alppimaisemaa myös yläilmoista suuntaamalla gondolihissillä ylös Vogelin vuorelle (1535 m), josta maisema avatuuu kaikessa laajuudessaan.

Maribor

Maribor on Slovenian toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee maan koillisosassa. Mariborin kompakti vanha keskusta on erityisen kaunis huolellisesti entisöityjen rakennusten ansiosta. Erikoinen nähtävyys, edelleen viiniä tuottava, noin 400 vuotta vanha viiniköynnös kertoo Mariborin alueen pitkistä viininviljelyperinteistä. Kaupunkikierroksen aikana tutustumme myös Mariborin viinimuseoon, jossa kuulemme lisää slovenialaisen viinin ja tämän viiniköynnöksen tarinasta. Teemme myös viinitilavierailun ja pääsemme maistamaan slovenialaisia viinejä.

Žalecin olutsuihkulähde

Žalec on kaupunki puolimatkassa Mariborista Ljubljanaan. Alue on tärkeä humalan kasvattamiselle, minkä vuoksi kaupunkiin pystytettiin vuonna 2016 maamerkki kunnianosoituksena slovenialaiselle oluelle. Paikallisen oluen mukaan The Green Gold Fountainiksi nimetty muistomerkki on "suihkulähde", josta saa maistaa slovenialaisia oluita, sillä mikrosirulla varustetun lasin voi täyttää oluella viidesti mistä tahansa suihkulähteen hanasta.

Postojnan tippukiviluolat

Luolaverkostot ovat karstialueelle tyypillinen ilmiö Slovenian länsiosassa. Alue kattaa puolet Slovenian pinta-alasta. Luolien lisäksi tyypillisiä ovat maanalaiset joet, onkalot sekä ajoittaiset järvet ja lähteet. Postojnan luolat olivat jo Jugoslavian aikana maan suosituin nähtävyys. Sotien aikaan luolasto toimi piilopaikkoina, säilytystiloina ja bunkkereina, ja Jugoslavian hajoamisen jälkeen luolat jäivät Slovenian puolelle. Noin kaksi miljoonaa vuotta vanha tippukiviluolasto levittäytyy yli 20 km pituisena luolamaailmana ja tarjoaa kauniita näkymiä, erivärisiä ”saleja” ja monen kokoisia tippukivipylväitä ja -puikkoja. Postojnan erikoisuus on sokea salamanteri Olmi joka elää alueen maanalaisissa vesistöissä. Vaalean värin vuoksi eläintä kutsutaan usein myös ihmiskalaksi. Kierros tippukiviluolastossa tehdään osittain sähköjunalla ja osittain kävellen.

Lipican hevoskeskus

Lipizzanhevonen tunnetaan ylväänä valkoisena hevosena, joilla keisari Napoleon ratsasti, ja joita Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu käyttää. Rodun historia alkaa 1500-luvun lopulta, jolloin Habsburgien toivat aikakauden parhaat hevoset Espanjasta Sloveniaan, jossa ne sijoitettiin Lipicaan. Kaikki lipizzanhevoset polveutuvat suoraan näistä hevosista. Hevoset on jouduttu viisi kertaa siirtämään turvaan sotien alta, mutta toiminta on aina jatkunut rauhan palattua. Hevoskeskuksen tehtävä on ollut Lipizzanhevoskannan ylläpitäminen. Tilan mailla on vanhojen hyvin hoidettujen rakennusten lisäksi muutama puiden reunustama avenue ja silmänkantamattomiin uniikkia slovenialaista kulttuurimaisemaa. Teemme opastetun kierroksen hevostilalla ja kuulemme mielenkiintoisia tarinoita rodun historiasta, jalostuksesta ja koulutuksesta.

Portoroz, Piran ja suola-altaat

Portoroz, suomenkielellä "ruusujen satama" sijaitsee Istrian niemimaalla Adrianmeren rannalla. Slovenialla on rantaviivaa vain alle 50 km, mutta se on todella kaunista. Portoroz on Slovenian ainoa rantalomakohde. Siellä ei ole varsinaisia nähtävyyksiä, mutta kaupungista löytyy uimaranta, casinoita, kylpylöitä, rantakahviloita sekä rantakatu, jota seuraamalla päätyy läheiseen Piraniin, joka sijaitsee 3 km päässä Portorozista. Piranin hieman venetsialaistyylisen vanhankaupungin ydin on keskusaukio Piazza Tartini, kuuluisan viulistin Giuseppe Tartinin mukaan. Aukion ympärillä on keskiaikaistyyppisiä kapeita kujia ja pieniä pastellinvärisiä rakennuksia. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista on Piranin kuuluisa suolasuklaa. Vierailun arvoinen paikka ovat myös Slovenian ja Kroatian rajalla sijaitsevat Secovljen suola-altaat, jossa voi nähdä miten suolaa on valmistettu viimeiset 700 vuotta perinteisin menetelmin. Slovenian suola-altaat ovat olleet Piranin toimeentulon lähde ja Piranin "Piranske Soline" -suola on oiva tuliainen vaikka kotiin vietäväksi. Vierailemme suojelluilla suolaplantaaseilla Piranin kaupunkikierroksen yhteydessä.

Ennakkovaraajan etu -50€/hlö koodilla KEVÄT19. Voimassa 21.10.2018 asti.


 

 

Lähtöpäivä
Lähtöpaikka
Lentokenttälähtö
Aikuisia
Lapsia
Varaa
Varaa
Varaa

Säätiedot tarjoaa OpenWeatherMap
Cxense Display