Visby – ruusuntuoksua paratiisisaarella

Visbyn kaupunki sijaitsee viehättävän vihreällä Gotlannin saarella Etelä-Ruotsissa. Gotlanti on kesäinen paratiisisaari koko perheelle.

 

MATKAA RUOTSIN KESÄPARATIISIIN VISBYHYN

Ruotsalaiset ovat nimenneet Visbyn maan omaksi Mallorcaksi sen kukkaloisteen, merellisyyden ja vehreytensä ansiosta. Vaikkei rantaelämä sattuisikaan välttämättä kiinnostamaan, tarjoaa Visbyn matka myös kiehtovia historiallisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja koko perheelle.

Visbyn matkaajille tämä viehättävä ja kaunis saaristolaiskaupunki tarjoaa erityisesti kesäaikaan kaikenlaista jännittävää nähtävää ja koettavaa. Visbyssä rantaelämä on erityisen suosittua, mutta kannattaa rohkeasti poiketa myös sen vanhan kaupungin ”Innerstadenin” keskiaikaisille mukulakiviteille, jotka saattelevat uteliaimmat matkaajat ruusuloisteen siivittämänä menneeseen maailmaan. Sana ”idyllinen” kuvailee tätä pohjoista saariparatiisia parhaiten, ja siellä olosta nauttivat todellakin kaiken ikäiset matkaajat.


Herkuttele Visbyssä

Visbyssä kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin kulinaristiseen puoleen. Kaupungista löytyy ruokailupaikkoja aivan laidasta laitaan, joten nälkäisenä siellä ei tarvitse olla edes krantuimpien herkkusuiden. Visbyn ravintolatarjonta ei ole kuitenkaan kevyimmästä päästä, joten ennen syömään asettumista kannattaa tehdä suosittu pyörälenkki kaupungin ympäri muutamankin kerran. Yksi Visbyn suosituimmista ravintoloista on Backfickan, koska se tarjoaa – kiitos Visbyn merellisen sijainnin – aina tuoreita ja herkullisia kala-aterioita. Tarjolla on kunnon kotiruokaa, kuten silakkafileitä ja perunamuusia, ja raaka-aineet ovat varmasti ehtaa paikallista luomua.

Shoppailua Visbyssä

Shoppailutarjonta Visbyssä ei ole mitenkään päätä huimaavan laaja, mutta päivän saa varmasti vietettyä myös luottokorttia vinguttaen. Visbyn matkaajille kaupunki tarjoaa muutamia hyviä shoppailualueita, joita ovat muun muassa vilkas pääkävelykatu Östercentrum ja Adelsgatan. Näistä ensin mainitulta löytyy perinteisempiä ja tunnettuja ketjuja, ja Adelsgatanilla puolestaan on tarjolla enemmän pieniä viehättäviä putiikkeja ja kahviloita, joissa on hyvä lepuuttaa väsyneitä jalkoja. Yksi hyvä tapa tutustua Visbyhyn on hypätä vuokra-auton kyytiin ja ajella hieman kaupungin ulkopuolelle tekemään ostoksia suoraan maaseututuottajilta, kuten paikallisilta luomuelintarvikkeiden valmistajilta.

Perheen kesken Visbyssä

Aivan äkkiseltään ei tule mieleen yhtä jännittävää lomapaikkaa lapsille kuin Visby! Sieltä löytyy lähes kaikkea mahdollista lapsiperheiden viihtyisään kesälomaan. Alkajaisiksi Visbyssä sijaitsee aivan lyömätön Peppi Pitkätossun Kesämaa, joka pitää Astrid Lindgrenin tarinat voimissaan myös tämän päivän lapsille. Pepin mailla on myös suosittu vesipuisto ”Vattenfall”, ja näiden yhteisen sijainnin vuoksi matkailijat voivat näppärästi yhdistää kummankin huvipuiston tarjonnan samalla reissulla. Perheitä kiinnostavat varmasti myös Visbyn monet retkimahdollisuudet, joita voi tehdä lähisaariin. Yksi tällainen retkikohde on esimerkiksi Gotlannin pohjoisosassa sijaitseva Färön saari, jonne matka kestää noin 7 minuuttia autolautalla. Färö on suosittu vierailukohde, koska sieltä löytyy upeiden hiekkarantojen lisäksi saaren vetonaulana toimiva 1600-luvulla rakennettu majakka, joka on kiehtova kohde niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin.

Koe vain Visbyssä

Koko Visbyn kaupunki on itsessään yksi suuri historiallinen nähtävyys, ja ainutlaatuinen paikka Gotlannin alueella - onhan se kaiken muun lisäksi myös Unescon maailmanperintökohde. Visbyn kaduilla voi aistia vahvasti keskiaikaisen tunnelman, sillä Visbyn vanhaa kaupunkia ympäröi massiivinen 3,6 kilometriä pitkä ja 11 metriä korkea kehämuuri, joka on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä muureista.Cxense Display