20.9.2024
3 päivää
Lähde Patinan ja Senioriliiton mukana sadonkorjuuristeilylle Ahvenanmaalle 20.-22.9.2024.
Sadonkorjuuristeilyllä koet tunnelmallisen Skördefesten-tapahtuman ja syksyisen Ahvenanmaan kauneimmillaan! Skördefesten juhlistaa paikallista ruokakulttuuria ja käsityöläistaitoja.
Vastaleivotun leivän tuoksu, syksyn satoherkkujen värikirjo, neulottuja ja huovutettuja käsitöitä, sen seitsemän sorttia erilaisia hilloja, marmeladeja ja säilykkeitä, laitumella iloisesti hirnahteleva hevonen ja taustalta kantautuva traktorin hyrinä. Tässä on vain pieni maistiainen siitä, mitä Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilla voi kokea 20.–22. syyskuuta 2024.
Sadonkorjuujuhlat tarjoavat myös erityistä lämpöä ja yhteisöllisyyttä. Täällä kohtaavat ruoantuottajat ja kuluttajat, kaupunkilaiset ja maalaiset, mannerlaiset ja saaristolaiset, nuoret ja varttuneet, eläimet ja ihmiset. Juuri sadonkorjuujuhlien lämpöisen tunnelman ansiosta monet osallistuvat tapahtumaan vuodesta toiseen – vierailevat avoimilla maatiloilla ja ihastelevat maaseudun elämää.
Laiva (Viking Linen M/S Gabriella) lähtee perjantaina klo 17.15 Helsingin Katajanokalta.
Ja palaamme
Helsinkiin takaisin sunnuntaina klo 14.00.
Maistele auringonkypsyttämiä, vastapoimittuja, maukkaita kauden antimia.
Paikalliset sadonkorjuuantimet saavat kypsyä valmiiksi ennen sadon keräämistä, joten ne maistuvat täyteläisiltä ja ovat terveellisempiä. Tämän paremmalta ei terveellinen ravinto maistu!
Suosi paikallista
Ostamalla lähituotteita tuet maanviljelijöiden ja heidän perheidensä lisäksi maaseutua sekä koko Ahvenanmaan elinkeinoelämää. Maanviljely ja elintarviketeollisuus työllistävät Ahvenanmaalla 1300 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on 130 miljoonaa euroa.
Pienennä ympäristöjalanjälkeäsi
Ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät ostaessasi lähellä tuotettuja raaka-aineita kuin jos ostaisit ulkomailla tuotettuja. Ahvenanmaan maaseudulta löytyy lihaa, meijerituotteita, vihanneksia ja hedelmiä – taatusti tuoreita!
Ota ilo irti kohtaamisista
Sadonkorjuujuhla on sosiaalinen tapahtuma. Markkinapöytien ja heinäpaalien välimaastossa tapaat niin vanhoja kuin uusiakin ystäviä – samalla kun bongaat omia suosikkejasi ihanien paikallistuotteiden valikoimasta.
Nauti vuodenajasta
Paikallistuotteiden syöminen merkitsee tuoreiden kausituotteiden syömistä. Puhdasta, lähellä tuotettua ruokaa, jonka alkuperään voit tutustua.
Tutustu lähiseutuun
Nyt sinulla on tilaisuus näyttää lapsille, mistä ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu. Sadonkorjuujuhlilla jokaisen mutkan takaa löytyy uusia seikkailuja ja elämyksiä.
Kokeile jotain uutta
Oletko koskaan maistanut kotilon muotoon tehtyä lammasmakkaraa tai särkipyöryköitä? Tai ratsastanut rodeohärän selässä? Jos et, niin nyt on korkea aika.
Koe elävää perinnettä
Eri kulttuurit ympäri maailmaa ovat alkaneet muistuttaa yhä enemmän toisiaan ja menettää omia erityispiirteitään. Sadonkorjuujuhlat puolustavat ja tuovat esiin paikallisia perinteitä ainutlaatuisella tavalla. Lähtökohtiamme ovat aitous, paikallisuus ja perinteiden kunnioittaminen niin raaka-aineissa kuin tuotantomenetelmissäkin
Nauti avoimista maisemista
Ostamalla paikallisia tuotteita tuet omalta osaltasi sitä, että niityt laidunnetaan ja pelloilta korjataan satoa. Tule ja nauti maaseudusta ja aavoista peltomaisemista.
Vaali arvoja
Kun lasket yhteen korkeat ravintoarvot, pienet ympäristövaikutukset, korkean laadun sekä maaseutua elävöittävät vaikutukset, ovat paikalliset tuotteet hinnaltaan hyvinkin vertailukelpoisia ulkomailla tuotettujen kanssa.
Helsinki | Tallinna | Maarianhamina | |
17:15 | 20:00 - 20:30 | 09:00 | |
14:00 | 10:45 - 11:15 | 19:00 |
Viking Gabriella lähtee Helsingistä Katajanokalta. Matkalippujen nouto terminaalista 1 kerros Matkapoikien tiskiltä
klo 17:00 alkaen yhteistä ohjelmaa laivan koustiloista
klo 17:15 laiva lähtee Helsingistä
klo 19:45 Nautimme Syysbuffetin laivan Buffet-ravintolassa
Loppuilta vapaata ohjelmaa
(Laiva poikkeaa Tallinnassa menomatkalla, ei maihinnousua.)
Meriaamiainen laivan Buffet-raviintolassa
klo 9:00 Laiva saapuu Maarianhaminaan
Lähdemme satamasta Ahvenanmaan
kiertoajelulle.
Kiertoajelu paikallisilla tiloilla. Mahdollisuus ostaa
ruokaa, elintarvikkeita, juomia, käsitöitä ym.
paikallisia tuotteita
klo 18.30 3-ruokalajin illallinen laivan A la Carte ravintolassa (pääruoka tulee valita etukäteen
ja ilmoittaa Matkapoikiin Liha/Kala/Kasvis) ei sisällä ruokajuomia.
klo 19:00 Laiva lähtee Ahvenanmaalta
klo 11:00 Alkaen Brunssi tarjolla laivan Buffet-ravintolassa
klo 14:00 Laiva saapuu takaisin Helsinkiin, Katajanokalle
Matkapojat Oy on sitoutunut kehittämään toimintaansa entistäkin vastuullisemmaksi. Vastuullisen toiminnan kehittämisessä otamme mahdollisuuksien mukaan huomioon sekä ilmaston, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin, luonnon monimuotoisuuden vaalimisen, ihmisoikeudet sekä matkakohteiden kulttuuritekijät. Matkapojat Oy:llä on matkanjärjestäjille myönnettävä globaali Travelife vastuullisuussertifikaatti sekä Business Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland (STF) merkin käyttöoikeus. Teemme nyt työtä askel askeleelta yhteistyökumppaniemme kanssa, jotta asiakkaamme saavat nauttia matkoistaan mahdollisimman vastuullisesti.
Kaikista päästöjen vähennystoimista huolimatta liikkuminen ja matkustaminen aiheuttaa aina jonkun verran kasvihuonekaasupäästöjä ympäristöön. Asiakkaillamme on nyt mahdollisuus hyvittää omasta matkastaan koituvat päästöt vapaaehtoisella päästöhyvitysmaksulla, jonka voi valita osaksi matkan lisäpalveluita. Matkapojat Oy tilittää lunastetut päästöhyvitysmaksut lyhentämättöminä nuorisojärjestö 4H:n Taimitekoon, jonka avulla mahdollistetaan nuorille kesätyötä ja lisätään Suomen metsien hiilinieluja sekä tuetaan Suomen kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista.
Lisätietoa Matkapojat Oy:n vastuullisuustyöstä saat: www.matkapojat.fi/vastuullisuus