Matkapojat logo Oma loma | Rekisteröidy Lahjakortit Kokousmatkat Ryhmämatkat
Hei. Täytä alla olevat tiedot ja kirjaudu sisään.
Tervetuloa asiakkaaksemme. Täytä alla olevat tiedot ja rekisteröidy.
Matkapojat Oy

Mukana vastuullisuustyössä

Matkapojat Oy mukana vastuullisuustyössä

Yhdessä kohti vastuullisempaa matkailua

Matkapojat Oy on sitoutunut kehittämään toimintaansa entistäkin vastuullisemmaksi. Vastuullisemman toiminnan kehittämisessä otamme mahdollisuuksien mukaan huomioon sekä ilmaston, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin, luonnon monimuotoisuuden vaalimisen, ihmisoikeudet sekä matkakohteiden kulttuuritekijät. Matkapojat Oy on Travelife vastuullisuussertifikaattiohjelman jäsen ja teemme nyt työtä askel askeleelta saavuttaaksemme kansainväliset vastuullisuusstandardit.


Vastuullisuustoimintamme ohjenuorana on Matkapojat Oy:n vastuullisuuspolitiikka.


Matkapojat Oy

Ari Penttilä

toimitusjohtaja, CEOVastuullisesti matkalle

Matkapojat on Suomen suurin laiva- ja lähialuematkojen myyjä ja olemme toimineet alalla yli 40 vuotta. Suomalaisena perheyrityksenä meille on tärkeää toimia ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Olemme olleet asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme luottamuksen arvoinen jo vuodesta 1977 ja haluamme myös jatkossa pysyä korkealaatuisena ja luotettavana yrityksenä. Huolehdimme siitä, että pysymme kehityksessä mukana ja hoidamme parhaan mahdollisen matkajärjestelyn alusta loppuun asti. Lue lisää miten olemme sitoutuneet vastuullisuuteen.

Turvallisuus

Valmismatka on matkustajalle turvallinen valinta, sillä noudatamme Suomen matkatoimistoalan liiton sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston neuvottelemia yleisiä pakettimatkaehtoja. Yleisissä valmismatkaehdoissa on sovittu mm. matkan peruuttamisoikeuksista, hinnan maksamisesta ja korvauskysymyksistä. Matkapojat on turvanasi yllättävissä tilanteissa ympäri vuorokauden. Valmismatka on asiakkaalle turvallinen ja luotettava. Matkoillemme voi lähteä myös yksin matkustajat ja kielitaidottomat. Usealla lentomatkapaketillsmme pakettiin kuuluu kuljetukset kohteessa ja suomenkielisen oppaan palvelut. Matkan suunnittelu on helppoa, eikä sinun tarvitse huolehtia lomamatkasi yksityiskohdista.

Kestävä matkailu

Kannamme vastuuta ympäristöstä ja siksi matkailusta aiheutuvien negatiivisten ympäristövaikutusten minimointi on meille tärkeää. Matkailun suurin ympäristövaikutus muodostuu matkustustavasta ja matkan pituudesta, joihin on pystyy vaikuttamaan. Lähialuematkustus Baltiaan on ympäristöystävällistä ja lentokonematkustamista ekologisempaa. Bussimatkustus ja ryhmämatkat ovat yksityisautoilua parempi vaihtoehto. Pyrimme myymään bussimme mahdollisimman täyteen ja emmekä aja tyhjiä busseja. Valitsemme yhteistyökumppaneiksemme kumppanit, jotka toimivat aktiivisesti kestävän kehityksen parissa. Yhdessä kumppaneidemme kanssa olemme tehneet toimenpiteitä turvallisemman bussimatkustamisen mahdollistamiseksi.

Vastuullinen matkailu

Käytännön vinkit vastuullisimmista valinnoista:
• Matkusta lähelle, esim. Baltiaan
• Valitse vastuullinen hotelli
• Hyödynnä julkista liikennettä, esim. bussi oman auton sijaan, tutustu kohteeseen kävellen tai polkupyörällä
• Valitse moderni laivasto, esim. vähäpäästöiset LNG-laivat, tai uudet Finnairin lentokoneet
• Suorat lennot
• Pakkaa vähemmän ja kevennä lentolaukun painoa (Finnair: Pakkaamalla 5 kg vähemmän voit pienentää hiilijalanjälkeäsi jopa 5 %)
• Suosi lähiruokaa ja paikallisia palveluja
• Sammuta valot ja ylimääräiset sähkölaitteet kun et tarvitse niitä
• Mieti tarvitsetko siivouksen ja pyyhkeiden vaihdon päivittäin
• Suosi hanavettä pulloveden sijaan kohteissa joissa se on mahdollista
• vältä paperisia laskuja ja matkainfoa

Ympäristösertifioidut hotellit

Valitsemalla Green Key -merkityn hotellin olet mukana edistämässä vastuullista ja kestävämpää matkailua. Seuraavilla hotelleilla on Green Key -merkki:

Tallinna: Radisson Blu Sky Hotel,  Solo Sokos Hotel Estoria, Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn, Nordic Hotel Forum

Viro: Vihulan Kartano

Pärnu: Koidulapark Hotel, Hedon SPA & Hotel

Riika: Radisson Blu Daugava, Radisson Blu Latvija


Joutsenmerkityt hotellit

Joutsenmerkki on osoitus hotellin vastuullisesta toiminnasta. Merkki asettaa rajoituksia muun muassa hotellin energian- ja vedenkulutukselle, hiilidioksidipäästöille, jätteiden tehokkaalle lajittelulle sekä siivouksessa, tiskauksessa ja pyykinpesussa käytettäville kemikaaleille.

Maarianhamina: Ålandhotelsin Hotelli Pommern


Tallink Silja

Yhteistyökumppanimme Tallink Silja on tehnyt pitkäjänteisesti työtä ympäristön ja Itämeren hyväksi. Ympäristösuojelun periaatteet ovat tärkeä ja olennainen osa koko yrityksen strategiaa.
- Uusi ympäristöystävällinen Megastar käyttää polttoaineena LNG:tä ja noudattaa ECA-alueiden, kuten Itämeren, uusia ja tiukempia päästömääräyksiä.- Ympäristön suojelu huomioidaan niin toimintamallien kehittämisessä kuin uuden teknologian hyödyntämisessä. Tallink Siljalle vuonna 2008 myönnetty ympäristöjärjestelmäsertifikaatti ISO 14001 auttaa parantamaan ympäristönsuojelua entisestään.- Tallink Silja on mukana Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteisessä ilmastokumppanit-yhteistyöverkostossa.
- Tallink Silja aloitti 2018 WWF Suomen kanssa ruokahävikki –projektin. Projekti tehostaa laivojen keittiöiden toimintaa vähentääkseen entisestään ruokahävikkiä.
- Vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäisten MSC-sertifiointi on jatkoa Tallink-konsernin kestävää kehitystä tukevalle työlle. Sertifioinnin myötä asiakkaat voivat varmistua, että laivojen ravintoloissa sinisellä MSC-ympäristömerkillä merkityt tuotteet ovat peräisin kestävästä kalakannasta ja että kalastuksessa on käytetty vastuullisia pyyntimenetelmiä.
- Tallink-konserni on ryhtynyt toimiin häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista luopumiseksi vuoteen 2025 mennessä.
Lue lisää Tallink Siljan vastuullisuudesta >>


Viking Line

Yhteistyökumppanimme Viking Line haluaa olla edelläkävijä uusien ympäristövaikutuksia vähentävien ratkaisujen hyödyntämisessä ja toimii Itämeren puolesta monella tavalla.
- Itämeren uusin alus Viking Gracelle ominaista moderni muotoilu, tulevaisuuden konseptit, korkeatasoinen palvelu sekä johdonmukainen ympäristöajattelu. Uusi roottoripurje tekee Viking Gracesta edelläkävijän. Viking Grace oli kokoluokassaan ensimmäinen nestemäistä, täysin rikitöntä LNG-maakaasua polttoaineenaan käyttävä matkustaja-alus.

- Viking Linella on vuodesta 2014 ollut käynnissä kampanja, jossa lahjoitetaan osa laivojen myymälöissä myydyistä muovikasseista saadusta tuotosta Itämeren ympäristötyöhön. Kassit valmistetaan kierrätysmuovista ja vuonna 2018 päätimme lahjoittaa 50 000 euroa kahdelle ympäristöjärjestölle: Pidä saaristo siistinä ry ja Helsingin yliopiston Itämerisäätiö.

- Viking Linen laivat eivät päästä mereen jäte- eivätkä pilssivesiä. Kaikki jätevedet pumpataan maissa

jätevedenpuhdistamoihin.

- Sen sijaan, että puhdistuksessa käytettäisiin ympäristölle haitallisia pohjamaaleja, sukeltajat puhdistavat Viking Linen alusten pohjat useita kertoja vuodessa harjaamalla.

Lue lisää Viking Linen vastuullisuudesta >>


Lentomatkustus

Suorat lennot ovat välilaskullisia parempi vaihtoehto. Lentomme ovat mahdollisuuksien mukaan aina suoria lentoja. Suurin osa lentomatkoistamme tehdään Finnairilla. Suomalaisen Finnairin päästöt ovat vähentyneet joka vuosi toiminnallisten parannusten, teknologisen edistyksen ja tarkan reitti- ja laivastosuunnittelun ansiosta.
Lue lisää Finnairin vastuullisuudesta >>

Ekologinen vastuu

Pyrimme vähentämään jätteen määrää ja lajittelemme väistämättä syntyvät jätteet. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan käyttämään lähialueen toimijoita, palveluita tai tuotteita. Pyrimme vähentämään paperinkäyttöä ja käytämme monissa tapauksissa, kuten laskutuksessa, sähköisiä vaihtoehtoja.

Henkilöstö ja työolot

Matkapojat työllistää 70 henkilöä vuodessa ja meillä on myös taloudellinen vastuu pitää huolta yrityksemme kannattavuudesta, henkilöstöstä ja sidosryhmistä. Matkapojat noudattaa matkatoimistoja koskevaa työehtosopimusta.  Matkapojille tärkeitä arvoja ovat oikeudenmukaiset työehtosopimukset sekä työntekijöiden terveys, turvallisuus ja koulutus. Matkapojat noudattaa tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Työpaikalla toimii luottamusmies ja työsuojelupäällikkö. Henkilökunnalle tarjoamme ilmaisen työterveyshuollon ja lounasseteliedun.


Helsinki Declaration julistus

Matkapojat allekirjoitti 23.1.2020 Helsinki Declaration julistuksen.

Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Se on avoin kaikille kestävästä kehityksestä kiinnostuneille matkailualan toimijoille. Julistus ei ole lista pääsyvaatimuksista, joiden tulisi allekirjoitushetkellä olla sataprosenttisesti täytetty, vaan yrityksen sitoumus ryhtyä kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan. Allekirjoittamalla julistuksen yritykset/organisaatiot sitoutuvat periaatteisiin, joiden pohjalta ne toteuttavat kukin omia konkreettisia toimenpiteitään. Helsinki Declaration allekirjoitettiin ensimmäistä kertaa MATKA 2009 -messuilla ja tähän mennessä sen on allekirjoittanut yli sata matkailualan toimijaa. Joukossa on edustettuna kotimaan- ja ulkomaanmatkailu, maa-, vesi- ja lentoliikenne, majoituspalvelut, matkanjärjestäjät, matkatoimistot ja ohjelmapalvelut. Mukana on myös matkailuorganisaatioita, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja matkailulehdistöä. Helsinki Declaration -prosessia koordinoi Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL.
 
Helsinki Declaration julistus >>

Sivua päivitetty: 31.8.2021